DISKUSE, Popis, Rizikové faktory, Prevence, Příznaky, Léčba, Pomoc, Komplikace
Příznaky vysokého cholesterol
Popis vysokého cholesterolu
Každému je jasné, že pojem zvýšený či vysoký cholesterol znamená, že by toho cholesterolu správně mělo být méně. Většina také ví, že onen cholesterol se vyskytuje a měří v krvi. Co to ale cholesterol je, jakou má funkci, a hraje-li jednoznačně špatnou roli v našem těle.. zde už možná leckdo tápe. Není se co divit. V reklamách je cholesterol představován pouze jako zlo, které se musí snižovat, ne-li jako jed, kterým je naše tělo otravováno.
Pravda je ale jiná. Bez cholesterolu bychom si nepostavili jedinou buňku v těle, nevytvořili vitamin D, žlučové kyseliny, nevyprodukovali steroidní hormony (testosteron, estrogen..)..
Na druhou stranu, cholesterol se ukládá do stěny cév, stěna tím přestává být pružná, dojde k zúžení vnitřního průměru (zde se může snadněji zachytit tromb = krevní sraženina), nastává riziko, že orgán zásobený krví přitékající z této „ucpané“ cévy, nebude dostatečně prokrvený, a nedostatek kyslíku způsobí jeho odumření (princip infarktu myokardu – část srdce, která je špatně zásobená krví, nemá dostatek kyslíku, odumírá, srdce špatně pracuje).
Z toho tedy vyplývá, že v těle je potřeba nějaké určité množství cholesterolu. Za toto ideální množství se počítá hodnota celkového cholesterolu nižší než 5,2 mmol/l. Nad 6,2 mmol/l hovoříme již o vysokém cholesterolu znamenající výrazné riziko pro vznik ischemické choroby srdeční (ischémický = nedostatečně prokrvený, tedy stav, kdy cévy nepřivádějí srdci takové množství okysličené krve, jaké pro svoji správnou činnost vyžaduje).
Hodnota celkového cholesterolu však není jediná ani ta
nejpodstatnější.
Mnohem více o stavu pacienta vypovídá hodnota vzniklá poměrem HDL
a celkového cholesterolu – HDL / celkový = více než 20%
ideálně.
HDL je látka tradičně označovaná jako „hodný“ cholesterol (oproti LDL = „zlý“ cholesterol). Toto označení je však poněkud zavádějící, neboť mnozí se pak domnívají, že z některé potravy lze přijímat ten hodný a z jiné zlý. Cholesterol jako takový je pouze jeden. Do těla se jednak dostává potravou, jednak ho tělo samo vyrábí (hlavně v játrech). Cholesterol zlý a dobrý se však neodlišuje místem vzniku, nýbrž přenašečem, jež se ho ujme. V těle nám totiž cholesterol koluje na různých nosičích (lipoproteinech). Jedny nosiče jsou převážně tukové – LDL (low density lipoprotein) – ty s navázaným cholesterolem putují do okrajových tkání, kde může cholesterol negativně působit na cévní stěnu. Naproti tomu nosič HDL (high density lipoprotein) má velký podíl proteinů a odnáší přebytečný cholesterol z cév do jater.
Ideální hodnoty cholesterolu z vyšetření krve by tedy měly být:
celkový: pod 5,2 (nad 6,2 vysoké riziko);u dětí: pod 4,4 (nad 5,5 vysoké riziko)
HDL chol :nad 1,4 (pod 0,9 vysoké riziko);u dětí: nad 1 (pod 0,9 vysoké riziko)
LDL chol :pod 3,4 (nad 4,1 vysoké riziko);u dětí: pod 2,6 (nad 3,1 vysoké riziko)
Rizikové faktory vysokeého choesterolu
Rizikovými faktory pro vysoký cholesterol je v různém poměru dědičnost a vnější faktory.
Je prokázaná i familiární hypercholesterolémie, což je autozomálně dominantně přenášené onemocnění (dostane-li dítě od jednoho rodiče nemocnou sadu genů, onemocní). O zbylých onemocněních vysokým cholesterolem lze polemizovat, do jaké míry bylo dědičné a do jaké ovlivněno životním stylem (který mnohdy bývá také tzv. sociálně dědičný.. - tradice).
Dosud byla řeč o tzv. primárním vysokém cholesterolu. Vysoký cholesterol je však někdy naměřen jako důsledek nějakého jiného primárního onemocnění (nejčastěji onemocnění jater, ledvin, štítné žlázy..)
Prevence vysokého cholesterou
Ze dvou hlavních rizikových faktorů – dědičnost a životospráva – můžeme (prozatím) upravit pouze jeden. Tedy prevencí je dodržování zásad zdravého životního stylu. „Bohužel“ vysoký cholesterol nebolí, a tak mnoho pacientů bere doporučení zkvalitnění životosprávy jen jako takové dobré rady od lékaře do života. (Jako když sousedka poradí vitamin C při chřipce.. ), což se jim často vymstí.
Dobré rady pro prevenci vysokého cholesterolu, tedy vzniku aterosklerózy, tedy vysokého rizika ischemické choroby srdeční, tedy..
- hlídat si váhu, nechat si navrhnout vhodnou dietu v případě obezity
- hlídat si příjem tuků (měly by představovat
maximálně 30% celkové energie)
- z přijímaných tuků dávat větší prostor rostlinným a rybím
- nepřekračovat příjem cholesterolu 200 mg/den
- přijímat vyšší množství vlákniny (30 g/den)
- více konzumovat ovoce a zeleninu (vláknina, antioxidanty)
- snížit příjem alkoholu či ho zcela vyloučit
- častěji zařazovat ryby a nízkotučné mléčné výrobky
- omezit příjem soli na 6 g/den
Příznaky a projevy vysokého cholesterolu
Velký problém vysokého cholesterolu je ten, že se neprojevuje. Vysoký cholesterol je spíš hodnota než nemoc. Toto číslo nás však může informovat o zvýšeném riziku vzniku ICHS (ischemické choroby srdeční – Angina pectoris, srdeční infarkt – nejčastější příčina úmrtí u nás). Proto by objevení zvýšené hodnoty mělo posloužit nikoli k vyděšení pacienta, nýbrž jako užitečná informace o riziku, na které tak lze reagovat a snažit se ho snižovat.
Nemoc vysoký cholesterol se tedy projevuje zvýšenou hodnotou cholesterolu v krvi. Nejnebezpečnější následek vyššího množství cholesterolu je jeho ukládání do cév - ateroskleróza.
Jedna z forem vysokého cholesterolu je zcela dědičná. Potomci, kteří dostanou špatnou výbavu, která vede k jistému onemocnění vysokým cholesterolem, ji mohou dostat buď od jednoho rodiče nebo od obou. V obou případech onemocní (neboť se jedná o chorobu dominantní). Nicméně potomci, kteří dostali obě výbavy špatné jsou těžce postiženi již od dětství. Ischemická choroba srdeční se u nich projevuje v útlém dětství a většina z nich umírá do 20 let (na infarkt). Vnějším znakem takto postižených je tvorba kožních a šlachových xantomů (boule např. na kloubech ruky).
Oproti tomu pacienti s postiženou alelou (špatnou výbavou) pouze od jednoho z rodičů, nemusejí mít žádné viditelné příznaky po dlouhá léta.
Léčba vysokého cholesterolu
Léčba nemoci se vzhledem k tomu, že jejím hlavním rizikem je vznik kardiovaskulárního onemocnění (onemocnění srdce a cév), zaměřuje na všechny rizikové faktory pro toho onemocnění. Tedy nemedikamentózní léčba spočívá ve změně životního stylu (viz prevence nemoci):
- kouření snižuje množství „hodného“ HDL - cholesterolu, proto je doporučováno kouření zanechat
- obezita taktéž zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob
- zdravá výživa zaměřená na snížený příjem cholesterolu
- pohybová aktivita – (ideální je aktivita, kdy se tepová frekvence pohybuje v rozmezí 60 – 75% maximální tepové frekvence – ta se vypočítá jako 220 - věk)
- úprava krevního tlaku – vysoký tlak nahrává onemocněním srdce a cév
Z farmakoterapie se na snižování cholesterolu užívají statiny (lovastatin, pravastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastain), pryskyřice (cholestyramin, colestipol).
Jak si mohu pomoci sám
.. nejlépe dodržováním doporučeních týkajících se životosprávy. Vhodné je přemýšlet o zdravé stravě i při volení způsobu přípravy potravy - omezovat smažení a pečení, dát přednost vaření, vaření v páře, dušení. Dále existují seznamy látek a potraviny s prokázaným účinkem na snížení hladiny cholesterolu v krvi:
- stanoly a steroly
- vláknina
- nenasycené mastné kyseliny
- lecitin
- artyčok, cibule, citrusy, česnek, fazole, houby, jablka, len (lněný chléb), mandle, oves, ryby (losos, tuňák, sardinky, sleď), rýže, červené víno, vlašské ořechy
Komplikace vysokeého cholesterolu
Komplikací vysokého cholesterolu je ateroskleróza, jejíž
riziko zvyšuje.
Diskuse
Další názvy: hypercholesterolémie, zvýšený cholesterol, familiární hypercholesterolémie
Nevíte si rady? Zeptejte se v diskuzi nebo položte otázku do poradny lékařů.